Bezoek onze Hollandse molens met gratis busvervoer

Een kleuterklas bezoekt de Braakmolen. Foto: Henk de Haan

Hoe zorgen molens voor droge voeten? Hoe werkt de techniek van een watermolen? En welke producten werden vroeger in molens gemaakt? Met meer dan 1200 werkende wind- en watermolens is Nederland nog altijd hét molenland van de wereld.

Molens vertellen verhalen
Voor kinderen vertelt de molen een bijzonder verhaal. Over het ambacht molenaar, over de werking en functie; en over de betekenis van molens voor de geschiedenis van Nederland. Bovendien laten molens een prachtig staaltje techniek zien. Aangedreven door water of wind worden, via een samenspel van raderen en tandwielen, bijvoorbeeld molenstenen, een zaag of een vijzel in werking gezet. In een molen wordt gebruik gemaakt van verschillende technische principes. De molenaar ondersteunt u graag bij de lessen techniek, wereldoriëntatie of geschiedenis.

Bezoek een molen
Bezoek voor een optimale beleving een molen in de buurt. De geur, kracht en werking van molens maken veel indruk. Bij meer dan 100 molens zijn klassen van harte welkom voor een interactieve rondleiding door een gediplomeerde molenaar. Het hele molenseizoen (maart t/m november) zijn veel molens, vaak gratis, te bezoeken.

Gratis busvervoer
Huur je een bus voor het molenbezoek of maak je andere openbaar vervoerskosten? Dan kun je subsidie aanvragen bij het Molenfonds. De subsidieregeling geldt ook voor het bekostigen van molenmaterialen in de klas. Wees welkom op de molen!