Brandweer zoekt speurneuzen

Oyfo

Tijdens de herfstvakantie kun je meedoen aan een bijzondere speurtocht met proefjes waarbij je zelfs vuur gaat maken. We hebben een officiële opening, een lezing, een Doe- & draaidag en Doemiddagen. Dus genoeg te doen.

Mobieltjes

We hebben steeds meer elektrische apparaten in huis. Hierdoor is de kans op brand in huis ook steeds groter. Ook veel kinderen en jongeren hebben een mobiele telefoon. Omdat het de landelijke Brandpreventieweken zijn, kom je tijdens de herfstvakantie bij ons meer te weten over het gebruik van deze apparaten en het brandgevaar dat erbij kan optreden.

Doe mee!

Kinderen van 9 t/m 12 jaar kunnen meedoen aan een Speurneuzen speurtocht en het einde hiervan is wel heel bijzonder! In de speurtocht zitten een aantal proefjes waarbij je zelf materialen in vuur gaat zetten onder begeleiding van de Brandweer Twente. Hoe kan het bijvoorbeeld dat een ballon zonder water in brand vliegt en een ballon met water niet wil branden? Na afloop van de speurtocht krijg je een klein cadeautje. Ook kun je een bezoek voor 10 personen aan de brandweerkazerne winnen!

Opening, kom ook

Op zondag 20 oktober om 13.30 uur openen we deze Brandpreventieweek officieel. De opening wordt verricht door Burgemeester Sander Schelberg, Brandweercommandant Stephan Wevers en Oyfo Kunst & Techniek directeur Lous Kerkhof. Er is historisch brandweermateriaal buiten opgesteld van de Historische Brandweer Hengelo en je kunt op de foto met de brandweer.

Lezing

Na de opening op 20 oktober is er een lezing voor het hele gezin over de inzet van drone Argus bij branden. Hij vliegt boven de brand om goed te zien waar vuurhaarden zich bevinden. Maar Argus kan ook snuffelen aan gevaarlijke stoffen. Voor en na de lezing is Argus in het museum en kun je vragen stellen aan de brandweer over het gebruik van drones.

Doe- & draaidag

Op 20 oktober hebben we ook een Doe- & draaidag. Dan draaien de wat oudere en kwetsbare machines. Het is een prachtig gezicht om ze in werking te zien. Tegen een vergoeding kunnen kinderen een soldeerbon kopen. Tussen 13.30 en 15.30 uur kunnen ze onder begeleiding aan de slag met hun soldeerwerkstuk.

Doemiddag

Natuurlijk hebben we tijdens deze vakantie ook Doemiddagen. Kies het technische pakketje waarmee je aan de slag wilt. Voor een klein bedrag kun je bijvoorbeeld hout branden, glas graveren of een sleutelhanger maken. Deskundige vrijwilligers zijn aanwezig om je te helpen. Er zijn Doemiddagen op 15 en 17 oktober van 13.30 - 15.30 uur. Én tussen 21 t/m 25 oktober van 12.30 - 15.30 uur.

Informatie

Er gelden reguliere toegangsprijzen. De lezing over drones is geschikt voor alle leeftijden en is gratis bij te wonen, ook kun je gratis deelnemen aan de speurtocht. De Speurneuzen speurtocht is in het museum van 20 t/m 26 oktober. Tijdens de herfstvakantie zijn we langer en vaker geopend. In de periode van 19 t/m 26 oktober zijn we iedere dag, dus ook op maandag, geopend van 11.00 – 17.00 uur.

Je vindt Oyfo Techniekmuseum aan de Industriestraat 9 in Hengelo. Meer details lees je op www.oyfo.nl