Geschiedenisleraar van het jaar 2019

Marike Barendse is in het Rijksmuseum uitgeroepen tot beste geschiedenisleraar van 2019. Ze geeft les op het Vossius Gymnasium in Amsterdam.

Geschiedenisdocent Marike Barendse heeft de zesde editie van de verkiezing Geschiedenisleraar van het jaar gewonnen. In aanwezigheid van zo'n 100 leerlingen ontving de docent van het Vossius Gymnasium in Amsterdam gisteren aan het eind van de middag in het Rijksmuseum de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer en historicus Maarten van Rossem.

Beyer: Geschiedenisles krijgen van Marieke Barendse is een ervaring die haar leerlingen altijd zullen heugen. De verhalen van vroeger worden bij haar verhalen van nu. Zij ontwikkelt inlevingsvermogen bij de leerlingen en kweekt begrip voor het heden en de toekomst die in het verlengde liggen van het verleden. Marike Barendse beperkt zich niet tot het klaslokaal. Zij organiseert met regelmaat activiteiten die maatschappelijke betrokkenheid vergroten, van leerlingen én collega’s.

Passie

De passie voor geschiedenis begon bij de 40-jarige Marike Barendse toen ze zelf op de middelbare school zat. Ze had een heel goede leraar die prachtig kon vertellen. Dat was voor haar de reden geschiedenis te gaan studeren. Ze wist niet of het leraarschap iets voor haar was maar ging het 15 jaar geleden toch proberen. Al snel werd ze gegrepen door wat ze zelf het mooiste beroep van allemaal noemt.

Barendse: Het is heel bijzonder om iets te mogen beteken in het leven van jonge mensen. Hen laten ontdekken dat de geschiedenis van toevalligheden aan elkaar hangt, dat er geen vooropgezet plan is. Het zijn mensen die foute of goede beslissingen nemen. In deze tijd is het cruciaal veel tijd te besteden aan het uit elkaar houden van meningen en feiten. Als de samenleving en zijn inwoners beter begrepen worden op basis van feiten krijgen we een mooiere samenleving.

Ambassadeur

Marike Barendse is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, maakt samen met Schooltv een lesvideo én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. De andere twee genomineerden, Willem Kiggen, leraar aan het Nuenens College, en Chantal Kleve, docent aan het Overbetuwe College Bemmel, mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

Zoektocht

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s stuurden op verzoek van het Rijksmuseum, NTR en het Nationaal Archief meer dan honderd formulieren in om een leraar voor te dragen. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteerde uit de aanmeldingen 15 leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is een top 3 gekozen, uit wie de jury nu de beste geschiedenisleraar van het jaar heeft gekozen. Het Rijksmuseum organiseert de prijs voor de beste geschiedenisleraar in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief.