Madurodam: De eerste honderd dagen van burgemeester Ties Brink

Mark Rutte Ties Brink Madurodam

Mijn eerste 100 dagen als burgemeester zitten er alweer op. Time flies when you’re having fun luidt het gezegde en dit gaat voor mij zeker op. Nu de eerste maanden achter de rug zijn, kan ik alleen maar zeggen: het is een buitengewoon bijzondere én leerzame tijd. Ik vind het een eer om Madurodam te vertegenwoordigen en een bijdrage te leveren aan waar het park voor staat: Nederland op z’n grootst! Bovendien krijg ik een kijkje achter de schermen bij een van de oudste én grootste themaparken van Nederland. Hoe gaaf is dat!

Ik krijg regelmatig de vraag wat het burgemeesterschap van Madurodam nu precies inhoudt. In de eerste plaats vertegenwoordig ik samen met mijn wethouders de kleinste stad van Nederland bij officiële momenten van Madurodam. Net zoals andere burgemeesters in Nederland dat doen. Het enige verschil dat ik de jongste burgemeester van Nederland ben, én gekozen, en zij niet. Zo stond ik een week na mijn installatie al de laatste moer aan te draaien van onze nieuwe indoor attractie de Waterwolf, samen met minister president Mark Rutte. Ook mocht ik het startschot geven bij de allereerste editie van de Madurodam Marathon. En ik mocht het eindbedrag bekend maken van deze kindermarathon: ruim 250 kinderen (en hun ouders) renden die dag 50.000 euro bij elkaar voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Wat was dat een feest!

Mijn wethouders en ik worden ook wel eens gevraagd om een speech te geven, of een interview op de radio of op video. Dat is in het begin wel even wennen, want we schrijven onze speeches zelf. Ik was bijvoorbeeld te gast in de talkshow van Oma Greet in Theater en Filmhuis Dakota in Den Haag, samen met de Haagse burgemeester Pauline Krikke en de nachtburgemeester Sjoerd Schuylenburch. Daarnaast heb ik in november mijn rol als burgemeester voor één dag overgedragen aan Marlyne (10 jaar) voor het project ‘Als een baas!’ van Unicef.

Natuurlijk is het spannend als je voor de eerste keer voor de camera staat of voor een zaal vol mensen, maar gelukkig worden die zenuwen steeds minder. Ik leer bovendien om na te denken over wat ik zelf belangrijk vind om te zeggen. Zo doe ik ervaringen op die je normaal niet op school leert, maar die later, als we gaan werken, belangrijk kunnen zijn.

Als college van b&w spelen we ook een belangrijke rol bij het Madurodam Kinderfonds. Madurodam geeft namelijk al sinds 1952 haar opbrengsten weg aan goede doelen die kinderen inspireren om een goed mens te zijn. Inmiddels heeft Madurodam al ruim 34 miljoen euro geschonken, jaarlijks tussen de 600.000 en 700.000 euro. Mijn wethouders en ik gaan in tweetallen langs bij de organisaties die een bijdrage aan Madurodam vragen voor hun project. Na deze bezoeken brengen wij een advies hierover uit aan het bestuur van het Madurodam Kinderfonds.

Ik heb bijvoorbeeld het 20-jarig jubileum van de IMC Weekendschool bijgewoond in Amsterdam. Dit is één van de projecten die Madurodam al een tijd steunt. En samen met mijn wethouder Eleanne ben ik langsgegaan bij de stichting ‘Petje Af’. Wat een leerzame en interessante ervaring was dat! Tijdens dit bezoek zag ik een hele andere kant van de samenleving en dat heeft onze ogen echt geopend. Ik kwam erachter dat veel mensen lang niet zoveel kansen hebben als ik en ik ben de wereld daardoor met een andere blik gaan bekijken.

Als burgemeester van Madurodam ontmoet ik ontzettend veel mensen. Zo bouw ik nu al een netwerk op, en dat is onwijs waardevol. En ik word af en toe zelfs herkend op straat, en dat is heel erg grappig. Net als dat leraren mij op school soms aanspreken met mijn titel ‘burgemeester’.

Al met al waren het 100 dagen om nooit te vergeten en ik kijk uit naar de volgende 265!

Bron: www.madurodam.nl