Romeinse meivakantie in Rijksmuseum van Oudheden

RMO

Knutselen en speuren met de Romeinen

Romeinse meivakantie in Rijksmuseum van Oudheden

Romeinenliefhebbers opgelet: de meivakantie (maandag 25 april t/m zondag 8 mei 2022) staat in het Rijksmuseum van Oudheden in het teken van de Romeinen. Er zijn elke dag knutsel- en kleuractiviteiten in de Tempelzaal. Met een audiotour en een game kunnen kinderen speuren in de tentoonstelling ‘God op aarde’ over de Romeinse keizer Domitianus en achter de tempel in de hal is een Romeinse muntschat te bewonderen. Nieuw is het Instagram-filter, waarmee iedereen van een selfie een keizerportret bij het Colosseum kan maken. Tijdens de meivakantie is het museum open van 10.00 tot 17.00 uur (gesloten op Koningsdag, 27 april). De knutselactiviteiten in de Tempelzaal zijn gratis bij een bezoek aan het museum. www.rmo.nl/meivakantie2022

Keizer Domitianus
De Romeinse keizer Domitianus kan wel wat goede adviezen gebruiken want hij wordt de slechtste keizer van Rome genoemd! De audiotour voor families en kinderen (8-12 jaar) in de tentoonstelling ‘God op aarde. Keizer Domitianus’ is een avontuurlijke ontdekkingstocht met spellen, bizarre vraagstukken en opdrachten. Door slim te speuren kunnen kinderen de keizer helpen bij de merkwaardige keuzes die hij tijdens zijn leven moest maken.

Handen uit de mouwen
Na het speuren is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wie goed kijkt bij de Romeinse beelden ziet dat de Romeinse dames en heren soms opvallende kapsels hebben. Bij de knutseltafels in de Tempelzaal staat er van alles klaar om zelf bijzondere keizerlijke kapsels te maken met Italiaanse macaroni, penne en fusilli, en om uit te proberen hoe jouw portret er uit ziet op een Romeinse munt. Mooie voorbeelden van keizerportretten zijn te zien op de munten die in een speciale vitrine achter de tempel liggen: 21 zilveren exemplaren en één van brons. Eerder dit jaar zijn ze gevonden in Hazerswoude.

Game ‘Domitianus.
God op aarde’ Wie vermoordde de Romeinse keizer Domitianus? Op zoek naar de moordenaar van Domitianus kan in het museum, in Rome en thuis met de gratis game ‘Domitianus: god op aarde’. 3D-animaties van Rome’s beroemdste locaties, mini-puzzels en spellen spelen zich af bij de beroemdste locaties van het oude en moderne Rome: de Palatijn, het Forum, het Circus Maximus, het Colosseum en het Stadion van Domitianus (nu de Piazza Navona). De game is gemaakt in samenwerking met Newcastle University UK en Entertainment Games Ltd. en is geschikt voor jong en oud (vanaf 14 jaar, Nederlands en Engels). Downloaden via App Store en Google Play Store.

Lichtshow
Vergeet ook niet de spectaculaire lichtshow in de Tempelzaal te bekijken. De meer dan tweehonderdjarige geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden komt tot leven in een wervelende lichtshow op de Egyptische tempel in de centrale hal. Dit vier minuten durende spektakel is elke dag te zien om 11.30 uur, 13.30 uur (in het Engels) en 15.30 uur.

Foto:Ilona Hartensveld