Bekijk de nieuwe digitale catalogus van het Verzetsmuseum

Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum heeft zijn collectie nóg toegankelijker gemaakt voor het publiek. Op de website van het museum zijn, via de vernieuwde digitale catalogus, duizenden voorwerpen te bekijken en archieven te raadplegen.

Uit de gevangenis gesmokkelde brieven, vervalste stempels, foto’s van razzia’s, in Japanse kampen gemaakt speelgoed. De collectie van het Verzetsmuseum omvat duizenden stukken die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de koloniën.

Direct gekoppeld aan Oorlogsbronnen.nl
De digitale catalogus waarmee deze collectie geraadpleegd kan worden, is sinds kort compleet vernieuwd. De catalogus is nu gebruiksvriendelijker, visueel aantrekkelijker en direct gekoppeld aan Oorlogsbronnen (www.oorlogsbronnen.nl), de portal die honderden oorlogscollecties online met elkaar verbindt.

De vernieuwde catalogus biedt de mogelijkheid om met 1 klik de collectie te doorzoeken op thema’s als de Februaristaking, vervalsingswerk, onderduik of Nederlanders in concentratiekampen. Ook bevat de catalogus veel meer beeldmateriaal dan voorheen.

Digitale collectie wordt stap voor stap uitgebreid
De afgelopen jaren is een aanzienlijk deel van de museumcollectie gedigitaliseerd. Van talloze voorwerpen zijn goede foto’s gemaakt en complete archieven zijn ingescand, variërend van een enkel document tot de complete administratie van een verzetsgroep.

Via de digitale catalogus van het Verzetsmuseum is nu bijvoorbeeld de afscheidsbrief van Willem Arondéus te zien, evenals de in een boek verstopte radio van verzetsman Henk van Laar, maar ook kleurige foto’s van na de bevrijding gemaakte feestrokken. Deze digitale collectie wordt stap voor stap uitgebreid en via de catalogus beschikbaar gemaakt.

De digitale catalogus van het Verzetsmuseum Amsterdam is te vinden op collectie.verzetsmuseum.org. De vernieuwing is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds in het kader van het VWS-programma 75 jaar vrijheid.

Foto: Verzetsmuseum - Chris Booms, In een boek verstopte radio van de verzetsman Henk van Laar