Museum & Cultuur

Ga mee op avontuur. Een spannend en leerzaam dagje uit!

Beleef de geschiedenis in Archeon. Zwerf door de prehistorie, kom héél dichtbij de Romeinen, ontdek het Romeins Museum en duik in de middeleeuwen. Ontdek in het Romeins museum de echte vondsten uit Zuid-Holland. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculair gladiatorengevecht in de Arena.

 

Ga mee op reis, heel ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars. Hier maken leerlingen kennis met de jagers en ontdekken ze hoe zij leefden. Ze kunnen in een echte boomstamkano varen en genieten op het blotevoetenpad. In de mooie mesohut zien ze hoe het heel vroeger was. Even varen in de boomstamkano, vuur maken en genieten van de verhalen.

Daarna gaan de leerlingen door naar de eerste boeren, de bronstijd, ijzertijd en dan zijn daar: de Romeinen. In het Romeinse stadje staat een badhuis, tempel en Romeinse herberg. In de Arena strijden de gladiatoren voor hun vrijheid en de leerlingen doen mee aan de vele activiteiten zoals: exerceren, Romeinse massage, zwaard lopen, een fibulae maken of de kruidenspeurtocht doen.

Een dag vol muziek, dans en plezier met Drum4Fun

‘Wij komen naar school toe met ruim 165 instrumenten. We bouwen een decor in de gymzaal zodat kinderen zich niet meer op school wanen. En dan maken we samen muziek. Niet allemaal tegelijkertijd, maar per groep. Spelenderwijs, verpakt in een verhaal leren de leerlingen West-Afrikaanse ritmes en hebben ze allemaal een moment dat ze in het midden een eigen stukje doen.  25 talentvolle of gemotiveerde leerlingen uit de bovenbouw, helpen ons de hele dag met alle groepen. Naast de muziek workshop in de gymzaal is er voor elke groep ook nog een dans, welke zij met hun leerkracht oefenen. Voor de bovenbouwgroepen is er een heuse ‘Generale’ Als alle groepen geweest zijn, zijn we klaar voor de eindvoorstelling. Daar werken we de hele dag naartoe, dat vinden de kinderen geweldig.’

 

Wij verzorgen alles, maar het is wel leuk als de leerkrachten meedoen. Bovendien zijn de groepen om de beurt in de gymzaal. Tussendoor kan de leerkracht met de klas een dans doen, een PowerPoint bekijken en een outfit voor de voorstelling knutselen. Wij leveren alles aan.  Maar soms vinden leerkrachten het wel genoeg als de kinderen alleen de muziek workshop en de eindvoorstelling doen. En kiezen zij ervoor om tussendoor alleen nog even buiten te spelen, vooral voor de onderbouw is dit het geval. Daarom is het programma voor de midden- en  bovenbouw iets uitgebreider, met meer uitdaging. Hulpouders zijn niet nodig. Het is onderdeel van ons concept dat leerlingen uit de bovenbouw helpen. Dat is heel goed voor hun zelfvertrouwen, de samenwerking in de school en ze vinden dat echt heel erg leuk.’

 

‘Bij muziek maken is plezier het belangrijkste. Maar ik ben ervan overtuigd dat zelf expressie ook goed is voor kinderen, het raakt hen. Verder wil ik kinderen helpen hun talenten te ontdekken en hen stimuleren; we geven heel veel complimentjes. En dan is het zo leuk om te zien dat dat kind dat in de klas zo druk is en voor rekenen nog geen twee minuten concentratie kan opbrengen, opeens heel lang geconcentreerd muziek kan maken, echt luist en de beat feilloos hoort. En hoe mooi is het als een kind van groep 8 de kleuters helpt een olifant te zijn en zo zijn eigen gene vergeet. Zo doen kinderen op zo'n dag dingen die ze normaal niet zouden doen of durven.’ En hebben zij ook een nieuwe ervaring, vol energie stralen in het midden tijdens de voorstelling!’

 

‘Ik sta nu achter een paar gymbanken om afstand te houden en gebruik een microfoon. Midden in de groep staan is leuker, maar het kan op deze manier ook goed. Ik heb extra leskaarten gemaakt dan staat een bovenbouw leerling in het midden, om dansjes voor te doen, ze vinden het fantastisch. Dit blijkt eigenlijk heel goed te werken. In het begin dachten we dat delen van ons programma – zoals de dans – moest vervallen, hebben we extra instrumenten aangeschaft, om het programma divers te houden.  Zo heeft corona ook nieuwe dingen opgeleverd.

Verder de standaard dingen, zoals tussen twee groepen door alle instrumenten ontsmetten en als we twee dagen achter naar scholen gaan, kunnen we de tweede dag de verkleedkleren niet gebruiken, omdat die dan ‘in quarantaine’ zijn.

De eindvoorstelling moet nu natuurlijk ook zonder ouders. Maar dat is eigenlijk helemaal niet erg, dat heeft geen invloed op de kinderen. Het feit dat er een decor is en echte kleding, en we al de hele dag naar die voorstelling toewerken, is voldoende. Dat is – ook zonder ouders – echt een feestje.’

 

Vergroot je nieuwsgierigheid naar de wereld en steek je handen uit de mouwen in Museon-Omniversum

 

Op een leuke manier ontdekken hoe de wereld in elkaar zit en hoe je zelf bij kunt dragen aan een betere wereld? Dat doe je in Museon-Omniversum. Je beleeft een onvergetelijke ervaring met een bezoek aan One Planet Expo, NOW! en Digital Dome.


In One Planet Expo maak je een ontdekkingsreis langs de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), opgesteld door de Verenigde Naties. Je ontdekt voor welke uitdagingen de mensheid staat en wat je er zelf aan kunt bijdragen; van voedseltekort en megasteden, tot overbevissing en racisme.

One planet NOW! (vanaf maart 2022) is een bruisende plek waar je zelf de handen uit de mouwen steekt! Ontdek in de verschillende areas hoe we samen de wereld leefbaar, eerlijker en gezonder kunnen maken. Help mee met het oogsten van microgroenten, bewandel het blotenvoetenpad en ga klimmen op het beweegplein. Doneer je adem aan de algenbar en denk mee over hoe jij wilt dat jouw woonomgeving eruit ziet in 2030. 

Tussen al deze activiteiten door kun je even ontspannen bij een van één de inspirerende grootbeeldfilms in One Planet Digital Dome. De grootbeeldfilms worden geprojecteerd op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld! Ze brengen je naar de mooiste en meest bijzondere plekken op aarde en inspireren je de aarde mooi en leefbaar te houden.

 

One Planet Educatieve programma's

One planet tour - Ontdek welke onderwerpen van de SDG’s jij belangrijk vindt en wat voor type wereldburger jij bent  (Groep 7,8 + voortgezet onderwijs)

Geotour - Individueel of in groepjes maak je opdrachten rond de thema's platentektoniek, aardbevingen, vulkanen en gesteenten. De tour bevat extra uitleg over bepaalde begrippen en processen. (Bovenbouw HAVO en VWO)

 

Boek nu!
via 
educatie@museon.nl of 070-3381463

 

Voor meer informatie: www.museon.nl/onderwijs

Het Stallenplein en de paleistuinen zijn weer BuitenGewoon Open t/m 29 september! Het paleis is gesloten tot medio 2021.

Vlieg als een vogel!

Een educatieve én spectaculaire attractie is THIS IS HOLLAND! Leerlingen leren hier op toegankelijke wijze hoe Nederland is ontstaan en over een volk dat met dijken, polders en molens land wist te winnen van de zee.

 

In de Ultimate Flight Experience vliegt de hele klas rakelings langs vele bijzondere locaties van de Lage landen. Met aanvullende effecten als wind, mist en geuren, lijkt het net alsof je door de lucht zweeft, dijken overstijgt en stormen trotseert. Ga er maar voor zitten… riemen vast… en vliegen maar!

De leerlingen leren alles over de 22 authentieke locaties uit de vlucht en vergroten zo hun kennis over Nederland op een speelse en unieke manier. De totale Experience duurt gemiddeld 1 uur en bestaat uit 4 onderdelen, met als hoogtepunt de Flight Experience van 9 minuten. Na afloop is iedereen een bijzondere ervaring rijker én zal er met nieuwe ogen naar Nederland worden gekeken.