De activiteitenagenda staat na de zomer bomvol

Boerhaave

Nieuw: No-Dust Bunny Science Sessions
In drie bijeenkomsten gaan we het hebben over de moeilijke maar onvermijdelijke kwesties; op het snijvlak tussen wetenschap en samenleving; heden en toekomst. We nodigen steeds twee experts uit die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. In de ten-minute-talk dagen we ze uit om ons zo snel mogelijk bij te praten over hun onderzoeksgebied. Daarna volgt een gesprek met moderator en gaan we dieper in op het onderwerp van de avond. Tot slot staat er een lekker drankje klaar en geven we je deep-dive tips mee om jezelf thuis helemaal te verliezen in de materie.
De eerste sessie is een deep-dive in Kunstmatige Intelligentie... want zonder dat je het misschien doorhebt, is AI al op veel plekken in je leven. Na een interactieve sessie sluiten we natuurlijk af met een borrel, wij trakteren op het eerste drankje! Zien we je op 10 september?

Lezing: Kunstmatige Intelligentie en creativiteit
Sinds de opkomst van AI vraagt men zich af of computers ook creatief kunnen zijn, en steeds vaker zien we voorbeelden van zogenaamde 'artificial creativity'. Computers componeren muziek, bedenken recepten, maken visuele kunstwerken en tappen zelfs moppen. Maar kunnen we creativiteit wel in een computerprogramma vatten? Op 16 september vertelt Dr. Maarten Lamers, assistant professor, LIACS, Universiteit Leiden over Kunstmatige Intelligentie en creativiteit.

Lezing: Kunstmatige intelligentie op de maan
Onderzoek doen op de maan is niet gemakkelijk, maar gelukkig bieden robots steeds vaker een helpende hand! Aan de TU Delft werken studenten onder leiding van Chris Verhoeven aan de Lunar Zebro’s: kleine, zesbenige maanwagentjes die met elkaar kunnen samenwerken in een zwerm, zoals bijvoorbeeld bijen of spreeuwen doen. Op vrijdag 30 september vertelt Dr.ir. Chris Verhoeven, universitair docent Elektronische Circuits en Architecturen en themaleider Zwermrobots bij het Robotica Instituut, TU Delft over Kunstmatige intelligentie op de maan.

Kinderlezing: Hoe alles begon Bouwine Bergsma, de schrijfster van Hoe alles begon, vertelt op 2 oktober aan de hand van de prachtige tekeningen uit het boek over hoe onze wereld is ontstaan. In vogelvlucht natuurlijk, want ze vat even 13,8 miljard jaar voor je samen. Vervolgens maak je je eigen tijdlint, zodat je de grote geschiedenis aan iedereen kunt laten zien. En dan zul je merken dat veel volwassenen bijvoorbeeld niet weten dat de mensen nog maar zo kort bestaan. Of dat de dino’s veel langer hebben bestaan dan dat de mensen nu bestaan. Neem je tijdlint mee naar huis en check de kennis van je ouders!

Is mama’s baarmoeder overbodig?
Een vraag waar je waarschijnlijk nog nooit over na hebt gedacht, maar misschien eerder werkelijkheid is dan we denken. Tijdens de No-Dust Bunny sessie op 8 oktober gaat het namelijk over de kunstbaarmoeder. In ten-minute-talks dagen we twee experts uit om je zo snel mogelijk bij te praten over hun onderzoeksgebied en daarna gaan we in gesprek. Natuurlijk sluiten we het programma af met een borrel, wij trakteren op het eerste drankje!
Extra leuk: tijdens de borrel na afloop van het programma is ook de oogfoto aanwezig, om jezelf eens goed aan te kijken. De foto krijg je natuurlijk mee naar huis.

Wiskunde in het grote en kleine
We kunnen het niet vaak genoeg vertellen: wiskunde is niet saai! En tijdens de interactieve No-Dust Bunny sessies al helemaal niet. Op zaterdag 5 november dagen we twee experts uit om in ten-minute-talks jou zo snel mogelijk bij te praten over hun onderzoeksgebied. Daarna volgt een gesprek met moderator en gaan we dieper in op het onderwerp van de avond. Tot slot geven we je deep-dive tips mee om jezelf thuis helemaal te verliezen in de materie. We sluiten af met een gezellige borrel, wij trakteren op het eerste drankje! Tip: de oogfoto is ook tijdens deze sessie aanwezig.

human/Artificial Intelligence: muziektheater van de toekomst
Kun je muziektheater maken met Artificial Intelligence? Hoe ziet dat eruit, hoe beïnvloedt het toneeltekst, spelers en muziek? Twee schrijvers, vier acteurs en een veertienkoppig orkest gaan de uitdaging aan. Met h/AI, human/Artificial Intelligence creëren Leids muziektheatergezelschap de Veenfabriek, theatergroep ECHO en Orkest De Ereprijs bovenmenselijk muziektheater samen met AI. h/AI is filosofisch muziektheater waarin AI zelf meedenkt. Te zien op 13 september in Stadsgehoorzaal Leiden.

Vooruitblik: ontdek de herfstvakantie
Naast alle leuke activiteiten waar je al over gelezen hebt, is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken bij Rijksmuseum Boerhaave. Vooral tijdens de herfstvakantie. Maak je eigen codetaalketting of win een spel van de slimme doosjescomputer... En heb je altijd al het stof dat onder jouw bed ligt onder de microscoop willen bekijken? Dan is dit je kans! Van 22 t/m 24 oktober organiseren we met Institute of Biology en het MARBLES project de workshop: Machtige Microscopie. Dus stofzuig je kamer niet, in naam van wetenschap!