De geschiedenis van de toekomst: wat kunnen we ervan leren?

Boerhaave

Laatste kans om aan te melden: Oog in oog met je trauma

De toepassingen van kunstmatige intelligentie lijken eindeloos. Neem bijvoorbeeld deepfakes: videos van mensen die akelig echt lijken, maar die met behulp van AI - geheel nep - zijn gegenereerd.
In het onderzoek van Prof. Dr. Theo Gevers krijgen deepfakes een serieuze en nuttige toepassing. Hij onderzoekt of deepfakes een rol kunnen kunnen spelen bij rouw- en traumaverwerking. Bijvoorbeeld door nabestaanden een gesprek te laten voeren met een levensechte deepfake van een overleden geliefde. Of door slachtoffers in gesprek te laten gaan met de dader. Het zou zelfs artsen in opleiding kunnen leren hoe ze een slechtnieuwsgesprek houden. Het nut en de risico’s van deze technieken worden momenteel nauwgezet onderzocht, Theo Gevers praat ons op vrijdag 11 november bij. De plekken in de zaal zijn beperkt dus meld je snel aan.

Geen vooruitgang zonder verbeelding
Toekomstvoorspellingen uit het verleden slaan de plank vaak op vermakelijke wijze mis, maar zo nu en dan zijn ze ook griezelig accuraat. In zijn boek Futurama verdiept journalist Fanta Voogd zich in de geschiedenis van de toekomst en schetst daarmee het grillige verloop van de technologische evolutie. In Rijksmuseum Boerhaave vertelt hij op 26 november over de oeroude voorgeschiedenis van robotica en kunstmatige intelligentie. Plekken in de zaal zijn beperkt, dus meld je aan om zeker te zijn van een stoel.

Wiskunde in het grote en kleine
Tijd voor een nieuwe No-Dust Bunny Science Session! Wiskunde is een complex onderwerp, soms zelfs wat moeilijk behapbaar. Hoe urgent en relevant is wiskunde eigenlijk? En welke Grote Vragen sluiten daar bij aan? Hoogleraar Kansrekening, Frank den Hollander en Hoogleraar Toegepaste Analyse, Arjen Doelman schuiven op 5 november aan voor een goed gesprek over wiskunde in het groot.. en in het klein! Extra leuk: tijdens deze sessie is de Oogfoto aanwezig voor een aandenken dat je mee kunt nemen en is er een gezellige borrel.

Vrouwen van Venus, mannen van Mars?
Hoe veel verschillen de hersenen van mannen en vrouwen nou eigenlijk van elkaar? Marieke Bos en Lara Wierenga doen onderzoek naar deze vraag en vertellen in hun lezing alles over wat we op dit moment weten over de hersenen van mannen en vrouwen. Deze wetenschappelijke zoektocht is niet eenvoudig en de antwoorden niet eenduidig. Op donderdag 17 november gaan Marieke en Lara je er graag meer over vertellen, want man/vrouw verschillen worden in de wetenschap en de vertaling daarvan soms over gesimplificeerd weergegeven. En dit kan schadelijke gevolgen hebben.

Zelfmoord of ongeluk?
De meest saillante bruikleen in de tentoonstelling BrAInpower is een theelepel met een label van Alan Turings moeder. Volgens de officiële lezing maakt Turing (grondlegger van kunstmatige intelligentie) een eind aan zijn leven door zichzelf te vergiftigen met cyanide. Turings moeder accepteert dit verhaal niet. Zij meent dat hij de cyanide per ongeluk binnenkreeg bij een chemische proef waarbij hij deze theelepel verguldde. De bruikleen is, samen met originele handgeschreven brieven van Turing, nu te zien in de tentoonstelling BrAInpower.

Elk weekend: Instaprondleidingen
Tijdens de wekelijkse instaprondleidingen in de schatkamer van de wetenschap en geneeskunde ontdek je meer over de belangrijkste uitvindingen van de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven? Ontdek meer over hun zoektocht en denk mee over de grote vragen van nu. Elke zaterdag en zondag om 12:00 en om 13:30 uur en gratis met jouw entreeticket.

Nalaten aan cultuur
Van 31 oktober tot en met 4 november is het de Week van Nalaten aan cultuur! Een bijzondere manier om je liefde voor culturele instellingen zoals Rijksmuseum Boerhaave door te geven aan volgende generaties. Je kunt Rijksmuseum Boerhaave bijvoorbeeld opnemen in je testament. Wil je weten hoe? Of wil je meer informatie over hoe je het museum kunt steunen? Neem contact op met Carmen Cabo, Hoofd Development & Partnerships of neem een kijkje op de website.

Wanneer vinden we buitenaards leven?
Zijn we alleen in het heelal? En zo niet, wanneer vinden we dan buitenaards leven? In de tweede aflevering van ‘Grote Vragen’, de podcastserie van Rijksmuseum Boerhaave, hoor je waarom sterrenkundige Ewine van Dishoeck denkt dat we nog zo’n twintig jaar nodig hebben om het te vinden. Ramon Navarro van Astron laat zien hoe zijn team werkt aan de ‘extremely large telescope’ en astrobioloog Inge Loes ten Kate legt uit waarom je bij de zoektocht naar buitenaards leven vooral ook naar onze eigen aarde moet kijken.