Een dynamisch jaar voor Rijksmuseum Boerhaave

Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden zag in 2022 de bezoekersaantallen weer stijgen en ontving dit jaar 85.000 bezoekers. Het museum merkt dat het publiek er weer meer op uit trekt en zich verheugt op een dagje uit. Museumdirecteur Amito Haarhuis: “Het is fantastisch om te zien dat we ook dit jaar weer zoveel mensen hebben kunnen interesseren voor en laten genieten van onze prachtige collectie en alle activiteiten die we hebben georganiseerd. Ik ben ontzettend trots op de vele hoogtepunten die we dit jaar hebben mogen beleven en kijk uit naar 2023, waar we onze plannen voor de toekomst nog meer vorm gaan geven.”

Nieuwe tentoonstellingen
Een van de hoogtepunten dit jaar was de opening van de geheel nieuw ingerichte themazaal Grote Vragen door minister Robbert Dijkgraaf. Grote Vragen is een audiovisuele reis over de rijkdom van de wetenschap nu, en biedt vensters op de toekomst. Het is het nieuwe sluitstuk van de bekroonde vaste presentatie van Rijksmuseum Boerhaave. In september opende de nieuwe tijdelijke tentoonstelling BrAInpower, over kunstmatige intelligentie en hoe deze wordt ingezet. Welke vruchten plukken we hier nu al van en wat zijn de schaduwkanten? De tentoonstelling is nog tot 5 maart 2023 te bezoeken.

Eerste beelden James Webb Space Telescope
Een moment waar velen reikhalzend naar uit keken: de eerste beelden van de James Webb Space Telescope. Samen met Ewine van Dishoeck werden de eerste beelden live in Rijksmuseum Boerhaave bekeken en besproken. De beelden zijn baanbrekend en beloven veel voor de toekomst. Inmiddels is ook een schaalmodel van de James Webb te zien in Grote Vragen.

Willem Einthoven
In november werd een heel bijzondere ontdekking gedaan. Samen met een audio-archeoloog toverde een van de conservatoren van Rijksmuseum Boerhaave de stem van Nobelprijswinnaar Willem Einthoven uit een oude wasrol. Na 100 jaar klonk opeens de stem van een van de eerste Nederlandse Nobelprijswinnaars weer.

Een mooie internationale samenwerking
Eind november bracht museumdirecteur Amito Haarhuis samen met het hoofd Development van Rijksmuseum Boerhaave een bezoek aan de Verenigde Staten. Aanleiding voor dit bezoek was het tekenen van een intentieverklaring voor samenwerking tussen Rijksmuseum Boerhaave en het Museum of Science in Boston, dat ook vergelijkbare initiatieven op het gebied van de life sciences ontplooit. De intentieverklaring betreft uitwisseling van expertise en netwerken op het gebied van betrokkenheid van publiek m.b.t. de life sciences.

Vooruitblik: Antoni van Leeuwenhoek Jaar
2023 wordt een bijzonder jaar, het is dan 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed en 350 jaar geleden dat hij, met zijn zelfgemaakte microscoop, als eerste de microwereld ontdekte. Om op gepaste wijze aandacht aan het Leeuwenhoek Jaar te schenken is vanaf 17 april een nieuwe tijdelijke tentoonstelling te zien bij Rijksmuseum Boerhaave, die het ontdekken van deze microwereld centraal stelt. Antoni van Leeuwenhoek en zijn microscoop staan centraal, maar er is ook aandacht huidige stand van zaken op het gebied van de microbiologie en wat we nu kunnen zien met de nieuwste microscopen.