Jubileumjaar Paasheuvelgroep - 100 jaar kinderkampen

Paasheuvelgroep

Op 18 maart 1918 werd de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) opgericht met als doel om de arbeidersjeugd samen te laten komen en verder te ontwikkelen. Om dit mogelijk te maken koopt de AJC een aantal jaren later, op 2 juli 1922 , een heuvel in Vierhouten. Twee weken later vindt het allereerste tentenkamp plaats en is de reis van de huidige Stichting Paasheuvelgroep echt begonnen.

Inmiddels bestaat de stichting uit 9 locaties en 35 groepsaccommodaties door heel het land. Jaarlijks overnachten circa 62.000 gasten op de locaties, voornamelijk kinderen op jeugd- of schoolkamp.

‘Het mooie is dat de verhalen van toen en nu nog steeds hetzelfde zijn. De vriendschappen die ontstaan, dat spannende avontuur in het bos of op de heide en het zelfvertrouwen dat kinderen opdoen tijdens een kamp.’, aldus Peter Verdaasdonk, Directeur van Stichting Paasheuvelgroep.

‘We ontvangen vanwege het jubileum prachtige verhalen van deelnemers die 50, 60 of zelfs 70 jaar geleden al bij ons op kamp kwamen. Herinneringen van een kampvuurspel in het openlucht theater, of de eerste ontmoeting met de liefde van je leven. Opvallend is dat velen aangeven dat deze kampbelevingen bepalend zijn geweest voor hun leven, het bracht plezier, herinneringen en vooral vriendschappen die tot de dag van vandaag nog bestaan.

Natuurlijk zijn de tijden wel wat veranderd, de accommodaties zijn in de loop van de jaren veranderd en de organisatie van het kamp zelf ligt niet meer bij de stichting. Waar de AJC destijds hun visie op de maatschappij mee wilde geven tijdens het kamp zijn de groepen van nu enorm divers in achtergrond. De inhoud van het programma ligt echt bij de groep zelf.

’ ‘Wat echter gelijk is gebleven is dat het voor elk kind spannend is om voor het eerst midden in het bos te zijn, om zonder je ouders op pad te zijn en te moeten vertrouwen op jezelf en je vrienden. Het kamp is nog steeds een belangrijk moment.’ Op 2 juli zal het jubileumjaar officieel worden geopend met een korte bijeenkomst. Later in het jaar vinden er meerdere activiteiten plaats waaronder een gratis feestweekend voor kinderen die het net even iets lastiger hebben.

‘We willen het feest vooral ook met de kinderen vieren, dat is uiteindelijk voor wie we al 100 jaar bestaan” , concludeert Peter Verdaasdonk.