Lawine!!! van Oscar Peters nu te zien in Museum Het Valkhof

Lawine

Kinetische installatie van Oscar Peters nu te zien in Museum Het Valkhof

Spektakel, beweging en wow-effect. Beeldend kunstenaar Oscar Peters tovert de trappen van Museum Het Valkhof om tot een illusionaire astroïdestorm vol op je af rollende kraterachtige manen. Met Peters’ prikkelende installatie Lawine!!! daagt hij de bezoekers uit zich te laten overweldigen door hun - zoals hij dat noemt- ’buikgevoelens’. Ervaar je een fight or flight-reactie? Een ijzersterk overwinningsgevoel misschien? Hevig dwarrelende vlinders? Verplaats je in de levendige wereld van Peters, laat zijn lawine rakelings langs je heen razen en ontdek het.

Monsterachtige installaties met een komisch karakter

Beeldend kunstenaar Oscar Peters (1981) ontdekt tijdens zijn studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam zijn liefde voor sculptuur, kinetiek en risico. De installaties die hij maakt vallen op. Ze trillen, zwieren, razen of wapperen. Het zijn ruimtelijke, monsterachtige aandachtstrekkers met een komisch karakter. Ze balanceren op het randje tussen kunst en spektakel. Zijn houten achtbaan met knarsende karretjes gevuld met kunst, waar je de kriebels van krijgt, doet je bijna vergeten dat je in een museum bent. Zijn werken roepen een overweldigend gevoel van angst en gevaar op, gevolgd door overwinning en vrolijkheid. Universele ‘buikgevoelens’.

Ver weg maar dichtbij

Voor zijn nieuwste installatie in Museum Het Valkhof reiken Peters’ ambities nóg hoger. Het heelal, de zon, de aarde maar vooral zijn prachtig glinsterende maan die ‘s nachts je kamer oplicht. Ogenschijnlijk dichtbij maar toch onbereikbaar, straalt ze voor de een vooral mysterie uit, anderen projecteren er romantische verlangens op of putten er troost uit. Maar de maan heeft ook iets dreigends: we voelen ons vaak ontzettend klein en nietig als we opkijken naar die stralende bol. Peters laat zijn gedachten de vrije loop en herkent in de maancyclus ook een soort achtbaan. Inspiratie put hij uit films als Indiana Jones and the Raiders Of The Lost Ark (1981) of Conan the Barbarian (1982). Maar het is de scene van Buster Keaton’s Seven Chances (1925) waarbij Keaton op een humoristische wijze ternauwernood ontsnapt aan een storm van ronde stenen die hem echt prikkelt.

Langs je heen rollende kunst

De beeldend kunstenaar speelt in Lawine!!! met het triggerende gevoel van het moeten zien te ontsnappen in combinatie met de ontzagwekkende kracht van onze kraterachtige maan. De trappen van Museum Het Valkhof tovert hij om tot het toneel van een rollend spektakel, een sensationele asteroïde storm. Dreigende zilvergrijze manen die als een lawine op je afkomen, geen ontsnappen meer aan. Peters daagt de bezoeker uit stil te staan en na te denken over: wat voel ik? Laat de kunst langs je heen razen en ervaar het.

Bezoek Lawine!!! van 5 juni 2021 t/m 27 maart 2022.