Maritiem Weekend: alle trossen los!

Zuiderzeemuseum

Van shantykoren, demonstraties tot een historische boottocht in het Zuiderzeemuseum

Op zaterdag 13 en zondag 14 augustus is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen weer in de ban van het Maritiem Weekend. Het programma staat vol maritieme activiteiten voor jong en oud. Naast talloze muzikale optredens zijn er verschillende ambachtsdemonstraties en kinderactiviteiten. Van het meevaren op een historisch vissersschip en het volgen van een visserijrondleiding tot een demonstratie scheepsknopen maken door het Knopengilde en het bewonderen van speciale modelvisserijscheepjes; het belooft een waar maritiem spektakel te worden!  afbeeldingen in hoge resolutie. 
De ambachten in het buitenmuseum staan gedurende het weekend in het teken van de visserij en bij de viswinkel kun je vissen uit de Zuiderzee ontdekken en herkennen. Volg een workshop oceaanmatje vlechten en vlecht een eigen placemat die uiteraard na afloop mee naar huis mag. Deze workshop is toegankelijk voor bezoekers vanaf 12 jaar tegen een kleine eigen bijdrage. Heb je trek gekregen? Ga bij de visrokerij langs voor een versgerookt visje!

Muzikaal programma
Laat je verrassen door muziekkunstenaar Nautilus one-man-band, die met zijn in Jules Verne stijl gebouwde machine een lust is voor het oog. Liefhebbers van zeemansliederen en shanty’s kunnen tijdens het Maritiem Weekend uit hun dak gaan. Op verschillende plekken in het buitenmuseum is live muziek te beluisteren van onder andere The Seaband en LocTup Together uit Engeland en Pekel en Onstuimig Schuim van Nederlandse bodem. En ben je toe aan een rustmomentje? Neem dan plaats in het dijkmagazijn en luister naar de stoere muzikale zeemansverhalen door Piet Paree en André Visser.

Maritieme activiteiten
Kinderen kunnen tijdens het Maritiem Weekend tegen een kleine vergoeding een klompbootje maken met getaande zeiltjes en daarnaast gratis een knopenbordje fabriceren. Bewonder de historische schepen die aan de kade liggen in de Marker haven, vaar mee op de blazer TX11 en bekijk tevens de diverse draaiende scheepsmotoren.

Hé, doe je mee!
Stap deze zomer in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over school, gezin en karweitjes. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto’s. Kinderen leven zich uit in de kinderwerkstraat, want… iedereen doet mee! Bezoek ook het vernieuwde waterdoepark Expeditie Waterwerken dat nu nog leuker is dan ooit; het biedt verkoeling en leert je over de waarde, kracht en betekenis van water. Geniet in het binnenmuseum van de jubileumtentoonstelling Boer Boris is jarig met originele prenten uit de serie en fijne, échte Boer Boris-activiteiten voor zijn grootste kleine fans! Tijdens het Maritiem Weekend kun je luisteren naar de Boer Boris verhalenvertelster.

Praktische informatie
Het Maritiem Weekend vindt plaats in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en is op 13 en 14 augustus toegankelijk van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoek de website en bekijk het totaalprogramma op de plattegrond. Het Maritiem Weekend is voor alle museumbezoekers gratis toegankelijk tegen de reguliere entreeprijzen! Reserveer alvast online tickets en wees verzekerd van een toegangsbewijs.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen. In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.

Foto Madelon Dielen