Nederlandse en Spaanse Koning openen tentoonstelling Rembrandt-Velázquez

Rijksmuseum

De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez. Nederlandse & Spaanse Meesters is vanmiddag feestelijk geopend door Koning Willem-Alexander en Koning Felipe VI van Spanje. In de tentoonstelling zijn 60 schilderijen te zien van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje, onder wie Rembrandt, Velázquez, Vermeer, Zurbaran, Frans Hals en Ribera. De koningen werden op de tentoonstelling rondgeleid door Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

De tentoonstelling, te zien van 11 oktober t/m 19 januari 2020, is het resultaat van een bijzondere samenwerking met het Museo Nacional del Prado in Madrid ter gelegenheid van hun 200-jarig jubileum en het Jaar van Rembrandt 2019.

De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Holland America Line, Rijksmuseum International Circle en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Religie en Realisme

De zeventiende eeuw wordt gekenmerkt door oorlog en politieke spanningen tussen Nederland en Spanje. Desondanks maken beide landen een periode van uitzonderlijke artistieke bloei door die zijn climax bereikte met de opkomst van twee van de grootste schilders aller tijden, Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669) en Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660).

Rembrandt en Velázquez, Zurbarán, Frans Hals, Murillo, Vermeer en de anderen hebben elkaar nooit gekend en wisten zo goed als zeker niets van elkaar. Toch waren er duidelijke overeenkomsten. Zo stond de schilderkunst in de 17de eeuw in beide landen in hoog aanzien waarbij religie en realisme de hoogste doelen waren.

In de tentoonstelling worden ruim zestig schilderijen van de Spaanse en Nederlandse meesters in paren getoond, wat op de eerste plaats tot verrassende visuele dialogen leidt. Daarnaast laten de confrontaties opvallende overeenkomsten zien wat betreft thema’s als geloof, rijkdom, macht en liefde.

Spaanse obsessies, misschien, Nederlandse rationaliteit, het extreem materiële van het vaderlandse stilleven, zoals de nog steeds eetbare asperges van Adriaen Coorte, maar ook de confrontatie met de eenzaamheid van het Ding an Sich, de onbenaderbare beker met water van Zurbarán. Spanje en Nederland, twee grootmachten van de 17de eeuw die elk een deel van de wereld veroverd hadden dat ze weer zouden verliezen. Wat ze niet zouden verliezen is de kunst die nog steeds in het Prado en het Rijksmuseum hangt, en vandaag hier te zien is. Cees Nooteboom, schrijver.

Samenstellers

De tentoonstelling is samengesteld door Gregor J.M. Weber, hoofd Beeldende kunst van het Rijksmuseum en Cèlia Querol Torelló , assistent conservator.

De tentoonstelling is vormgegeven door de Franse ontwerper Jean Michel Wilmotte.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters. Gregor J.M. Weber biedt daarbij per dialoog de achtergrondinformaties en brengt zo de onderliggende aspecten onder de aandacht. Cees Nooteboom neemt de lezer mee in zijn herinneringen aan Spanje en Hans den Hartog Jager beschrijft de overeenkomsten en de verschillen tussen twee van de grootste schilders aller tijden. Het ontwerp is van Irma Boom.

Titel: Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters

Prijs: € 25,00

ISBN: NL 9789462085282 | ENG 9789462085275

Tickets

Voor de tentoonstelling gelden de reguliere entreeprijzen. Voor de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez is het noodzakelijk om een starttijd te reserveren. Dit kan online via deze pagina.