Woelig water in Zuiderzeemuseum

Zuiderzee

Bezoek het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum en dompel je onder in de wereld van water. Vanaf 17 februari opent de tentoonstelling Waterwijs en ontdek je van alles over het watergebruik van toen en nu. Speciaal voor deze tentoonstelling organiseert het museum extra activiteiten, die hierop aansluiten. Verrijk je kennis door één van de lezingen bij te wonen over onder andere duurzaam stadswater. Geniet met het gezin van de familietentoonstelling Woelig Water en laat je smaakpapillen verrassen door Bord vol verhalen, een heerlijk viergangendiner geïnspireerd op het thema water in combinatie met een rondleiding door Waterwijs. Houd jij liever van spelletjes? Speel het interactieve spel Mysterie in het Zuiderzeemuseum en help beveiliger Nadine om het mysterie op te lossen.

Familievoorstelling Woelig Water: 18 en 25 februari
In deze spetterende en energieke voorstelling neemt Tijl Damen je mee in de wereld van water middels liedjes, sketches en muzikale acts. De mens is een waterdier. Zijn hele leven is de mens omgeven door en afhankelijk van dit vloeibare goud. Maar wat weten we er eigenlijk van? En hoeveel schoon drinkwater verbruik jij eigenlijk per dag? Op humoristische wijze maakt Tijl je bewust van jouw eigen watergebruik en de waarde van water.

Programma: 14:00 – 14:45 uur en 15:30 – 16:15 uur
Locatie: Peperhuis (route)
Kosten: €2,50 excl. museumentree
Aanmelden: Boek je tickets i.c.m. entreetickets in de ticketshop

Bord vol verhalen: 24 februari en 2 maart
Geniet van een heerlijk viergangendiner in het sfeervolle Peperhuis, met gerechten geïnspireerd op het thema water, zoals bijvoorbeeld waterkerssoep en waterzooi. Bezoek voorafgaand aan het diner, onder begeleiding van een museumdocent, de tentoonstelling Waterwijs en leer meer over het watergebruik van vroeger en nu. Loopt het water je al in de mond?
Programma: • 15.30 uur - Aankomst binnenmuseum • 15.45 uur - Rondleiding tentoonstelling Waterwijs • 16.45 uur - Welkomstdrankje • 17.00 uur - Viergangendiner
Locatie: Binnenmuseum en het Peperhuis (route)
Kosten: €47,50 p.p. (incl. gratis toegang tot het museum, rondleiding, welkomstcocktail, viergangendiner en koffie/thee na afloop. De overige drankjes zijn voor eigen rekening).

Waterwijs, de tentoonstelling
Waar nu altijd schoon drinkwater uit de kraan stroomt, was dat vroeger wel anders voor bewoners rond de Zuiderzee. Schoon water was schaars en daarom ging men er zuinig mee om. Wat kunnen we van hen leren over het zorgvuldig omgaan met ons eigen drinkwater? In de tentoonstelling Waterwijs ontdek je meer over het watergebruik van toen en nu. Bekijk de historische objecten en hedendaagse tegenhangers: van wasteil en pispot tot recycledouche en waterbesparend toilet. Doorloop de dilemma’s in het keuzedoolhof en maak een selfie in de levensgrote waterleiding van 1.5 meter!

Mysterie in het Zuiderzeemuseum
Houd je lievere van spelletjes spelen, speel dan het Mysterie in het Zuiderzeemuseum. Help beveiliger Nadine het mysterie op te lossen. Ga op pad met haar aantekeningenboek, speciale zaklamp en vergrootglas in je hand en ontrafel het mysterie in de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen. Speur onderweg naar verborgen aanwijzingen en puzzels en lukt het jou om de geheimzinnige kist aan het einde te openen. Het spel is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar en is zowel voor kinderen als ouders een leuke uitdaging.