Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt 2x per jaar nieuws, tips en leuke aanbiedingen per e-mail.
Rijksmuseum van Oudheden: gratis kindercolleges over Egypte in zomervakantie
Summer School in het Rijksmuseum van Oudheden
Tijdens de zomervakantie zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden gratis kindercolleges over het oude Egypte: op woensdagmiddag 27 juli, 3, 10 en 17 augustus (14-15 uur). De kinderlezingen gaan over Egyptische goden en koningen, de Nijl, zelf hiërogliefen schrijven en feest vieren in het oude Egypte. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via rmo.nl/summerschool Wie niet naar Leiden kan komen, kan meedoen via de livestream. Daarnaast zijn er maar liefst drie extra tentoonstellingen om samen de wonderlijke wereld van farao’s, goden, piramides en hiërogliefen te ontdekken. ‘Avontuur langs de Nijl’, ‘Op zoek naar Toetanchamon’ en ‘De papyrus van Qenna’ zijn te zien tot en met 4 september. Het museum is in de vakantie elke dag open van 10-17 uur en is gratis voor kinderen tot en met 18 jaar. www.rmo.nl/zomervakantie2022
Kinderlezing woensdag 27 juli, ‘Hoe druk was het in de Nijlvallei?
’ door Marike van Aerde en Sam Botan, onderzoekers Universiteit Leiden In de oudheid lagen langs de Nijl machtige koninkrijken. Het bekendste is Egypte, met beroemde farao’s als Ramses II en Toetanchamon, en koninginnen als Nefertiti. In Zuid-Soedan regeerden de koningen van Koesj en in Ethiopië en Eritrea lag het koninkrijk Aksum, met handelaren die grote delen van de wereld afreisden. Het was een drukte van belang langs de rivier, van de bron diep in Afrika tot aan de monding in de Middellandse Zee. Hoe leefden deze mensen? Wat voor kennis, verhalen, gerechten en gebruiken wisselden ze met elkaar uit?
Kinderlezing woensdag 3 augustus, ‘Feesten voor de goden: hoe doe je dat?’
door Emma de Looij, Egyptoloog Muziek, dans en cadeautjes: net als wij kenden de oude Egyptenaren veel verschillende feesten, het hele jaar door. Vaak werden die gehouden om een god of godin te eren. Door goed te kijken naar afbeeldingen op de muren van tempels en graven valt er over deze feestelijkheden van alles te ontdekken.
Kinderlezing woensdag 10 augustus,
‘Hoe schrijf je je naam in hiërogliefen?’ door Daniel Soliman, conservator collectie Egypte en Nubië Egyptische hiërogliefen zijn tekens in de vorm van mensen, dieren, planten, gebouwen en spullen. De oude Egyptenaren gebruikten die om belangrijke teksten te schrijven. Deze tekens zijn op het eerste gezicht totaal anders dan de letters die wij nu kennen. In de lezing laat Daniel Soliman zien dat ze toch best iets met het oude Egypte te maken hebben. Ook komt de Oudegyptische taal aan bod, zodat iedereen na afloop zijn eigen naam met hiërogliefen kan schrijven.
Woensdag 17 augustus, ‘Kun je pootjebaden als de Nijl overstroomt?’
door conservator Lara Weiss, conservator collectie Egypte en Nubië De Nijl en zijn jaarlijkse overstromingen waren zo belangrijk voor de oude Egyptenaren, dat ze er zelfs de indeling van hun jaarkalender op hadden afgestemd. Lara Weiss doet alles uit de doeken over de woestijnen en watervallen, groene bergen en moerassen, en de duizenden jaren oude steden en koninkrijken langs de totale lengte van de rivier: 6695 kilometer van de Middellandse Zee tot in Centraal-Afrika.