Nu te zien: Hans Baluschek & Carel Willink

willink-radiomeisje

Museum Arnhem

Nu te zien - nieuw!
Hans Baluschek & Carel Willink Ontdek voor het eerst de in Nederland relatief onbekende kunstenaar Hans Baluschek (1870-1935). Baluschek is in Duitsland een gevierd Berlijns kunstenaar, die bekend werd om zijn geëngageerde kunst, socialisme én rol als aanjager van ondersteuningsregelingen voor kunstenaars. Maar hij was ook de leermeester van Carel Willink (1900-1983). Via Willinks kunst introduceert Museum Arnhem werk en leven van Baluschek bij het Nederlandse publiek. Via Baluscheks eigen werk, en door toevoeging van enkele hedendaagse kunstwerken, legt de tentoonstelling de gevoeligheden bloot van sociale kwesties toen en nu.

Hans Baluschek & Carel Willink - Kunst voor het volk is t/m 25 juni 2023 te zien.

Nu te zien
How Dare You Make Me Feel This Way Voel de trans en queer vreugde in de tentoonstelling How Dare You Make Me Feel This Way. Deze expositie, die is samengesteld door personen uit de trans en queer gemeenschap, is géén aanklacht, maar een dankwoord. Hoe durf je me zo te laten voelen? Zo fijn en vol verwondering, maar ook zo zoekende en verward? Aan de hand van kunstwerken van lokale én internationale kunstenaars, zoals Leo Xander Foo, Risk Hazekamp, Samantha Nye, Golden Dean en Yinzk, worden perspectieven en ervaringen getoond die personen uit de trans en queer gemeenschap belangrijk vinden en willen delen. Het gaat over 'nee' zeggen tegen beperkende kaders en 'ja' tegen vrije bewegingsruimte.

How Dare You Make Me Feel This Way is t/m 14 mei 2023 te zien.

Nu te zien - nieuw!
Cristina Lucas - Unending Lightning In 1911 wierp de Italiaanse luitenant Giulio Gavotti tijdens de oorlog in Libië granaten naar beneden vanuit zijn vliegtuig. Het was het eerste bombardement vanuit een vliegtuig in de geschiedenis. Dit vormt het beginpunt van de video-installatie Unending Lightning van Cristina Lucas. Lucas laat in dit kunstwerk zien wat wereldwijd de gevolgen van luchtaanvallen zijn en staat stil bij de burgerslachtoffers. Van 1911 tot nu. Een onderwerp dat met de huidige oorlog in Oekraïne weer heel actueel is.

Cristina Lucas - Unending Lightning is t/m 25 juni 2023 te zien. Tip: van 23 april t/m 17 september 2023 is in Museum Kranenburgh de tentoonstelling Cristina Lucas - Environment is Us te bezoeken. 

Nu te zien - nieuw!
Merel Jansen - Het Lam Gods De Arnhemse Merel Jansen - een van de winnaars van tv-programma De Nieuwe Vermeer - schilderde, zeshonderd jaar na Jan van Eyck, haar eigen Lam Gods. Voor de vorm en het formaat van de twaalf panelen bleef ze trouw aan het wereldberoemde origineel uit 1432, voor de inhoud liet ze zich inspireren door haar eigen tijd en omgeving. Zo schilderde Jansen, in tegenstelling tot Van Eyck, een kleurrijke wereld, waarin geloof ruim baan heeft gemaakt voor genot en plezier. Ook is het grotere belang geweken voor dat van het individu, niet in het hiernamaals, maar in het hier en nu.

Merel Jansen - Het Lam Gods is t/m 28 mei 2023 vrij toegankelijk te zien in De Koepel van het museum.

 Verwacht
Tussen grenzen en Kunst in het derde rijk Er staan het komende jaar weer twee gloednieuwe interessante tentoonstellingen op de planning in Museum Arnhem. Vanaf 3 juni 2023 ben je van harte welkom in de expositie Tussen grenzen - Migratie, macht en grenzeloze verbeelding. Over de hele wereld bewegen mensen zich over grenzen. Waar ben je welkom en waar niet? En als je in een ander land bent, wanneer voel je je dan thuis? In Tussen grenzen geven kunstenaars, mode- en sieraadontwerpers en Arnhemmers antwoorden op die vragen.
Met de tentoonstelling Kunst in het derde rijk - Verleiding en afleiding reflecteert Museum Arnhem vanaf 11 november 2023 op de kunst uit de periode van het 'derde rijk', 1933-1945. Hoe ziet deze kunst eruit? Waarom was er tijdens het naziregime, bekend om zijn politieke geweld, oorlog en de Holocaust, zoveel aandacht voor de hedendaagse kunst? Steunden de kunstenaars het regime, steunde het regime de kunstenaars, of beide?

Tussen grenzen is van 3 juni t/m 22 oktober 2023 te zien. Kunst in het derde rijk is van 11 november 2023 t/m 24 maart 2024 te bezoeken.