Online conferentie Classical Controversies op 11-13 november 2020

Graag maak ik u attent op de online conferentie Classical Controversies op 11-13 november a.s., over ‘’gebruik en misbruik van de oudheid in 2020’’. Daarin worden de verschillende manieren onder de loep genomen waarop de Grieks-Romeinse oudheid tegenwoordig wordt gebruikt in musea, politiek en commercie. Waarom hebben rechtse milities in Amerika het zo vaak over Sparta? Hoe gebruiken Italianen het verhaal over Aeneas in het debat over vluchtelingen? Hoe gaan musea om met objecten die iets zeggen over de LGBTI+ gemeenschap, toen en nu? Kortom: wat zegt de manier waarop wij in 2020 tegen de oudheid aankijken en er zelf naar verwijzen over de behoeften van onze eigen samenleving? Op welke manieren en waarvoor wordt het beeld van de oudheid door uiteenlopende partijen zoal gebruikt, of erger nog: misbruikt?

 

De keynote-spreker op woensdag 11 november om 20.00 uur is dr. Donna Zuckerberg. Zuckerberg is oa. auteur van het boek Not All Dead White Men (2018), over Amerikaanse groepen van online antifeministen die hun visie op misogynie onder andere baseren op de oudheid.

 

Deelname aan de conferentie is gratis, aanmelden voor de diverse livestreams kan via: https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/classical-controversies/

 

data:                  woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 november 2020

tijden:               11 november: 16.00 – 20.00 uur, 12 november: 14.00 – 17.15 uur, 13 november: 14.00 – 21.15 uur

locatie:             livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden

voertaal:          Engels

De conferentie is georganiseerd door de Universiteit Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met de OIKOS-onderzoeksgroep Classical receptions and tradition, die tevens de key note lezing heeft gesponsord.

 

Voor vragen over de inhoud van de conferentie kunt u terecht bij de organisatoren: