Spectaculaire kunstaankoop door Scheepvaartmuseum Amsterdam

Het aangekochte wandtapijt The Fleets drawn up for Battle.

Het Amsterdamse Scheepvaartmuseum heeft met de aankoop van twee zeldzame wandtapijten haar duurste aankoop ooit gedaan. De wandtapijten, naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude, zijn volgens het museum de laatste twee exemplaren die ooit nog op de markt zullen verschijnen. De kunstwerken zijn aangeschaft voor een bedrag van € 2 miljoen, met behulp van onder meer de Vereniging Rembrandt.

De monumentale wandtapijten zijn de afgelopen jaren zeer zorgvuldig gerestaureerd. De tapijten zullen voor het publiek voor het eerst te zien zijn tijdens de grote Van de Velde-tentoonstelling die het Scheepvaartmuseum op 2 oktober 2020 opent.

Willem van de Velde de Oude (1611-1693) wordt gezien als een van de meest vooraanstaande maritieme kunstenaars die de zeventiende eeuw heeft voortgebracht.
Beide wandtapijten tonen scènes uit de Slag bij Solebay die op 7 juni 1672 voor de Engelse oostkust plaatsvond. Het zeegevecht tussen de Nederlandse en gecombineerde Engels-Franse vloot vormde de openingsstrijd van de Derde Engels-Nederlandse Oorlog (1672-1674). De Nederlandse vloot van meer dan 100 oorlogsschepen en 20 duizend bemanningsleden stond onder leiding van luitenant-admiraal Michiel Adriaensz de Ruyter. Van de Velde de Oude was zelf bij deze zeeslag aanwezig en legde als oorlogsjournalist vanuit een zeilschip de gebeurtenissen op zee vast in tekeningen. Deze werkte hij later in zijn atelier in detail uit. De zeeslag bleef onbeslist, maar werd aan beide kanten als een overwinning gevierd.

Bron en meer informatie: www.hetscheepvaartmuseum.nl