Tussen Kunst & Kidz in het Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum 75

Voor het tweede jaar op rij staat in de meivakantie het evenement Tussen Kunst & Kidz op de agenda van het Zuiderzeemuseum. Gedurende drie dagen, 29, 30 april en 1 mei, is het museum gevuld met allerlei creatieve activiteiten, optredens en workshops, voor jong en oud. Én nu extra feestelijk vanwege het 75-jarig bestaan van het museum. Van ballonvouwen, graffiti spuiten en schminken tot het maken van een eigen sokpop mét een feesthoedje. Niemand minder dan Hakim, bekend van Sesamstraat, geeft een spectaculaire goochelshow en ook het interactieve kinderfeesttheater Fred en de (bijna mislukte) verjaardag is in de feestprogrammering opgenomen. Kortom, er is heel veel te beleven in het jarige Zuiderzeemuseum.

Theaterartiest en mimespeler Hakim tovert een lach op ieders gezicht met zijn unieke goochelshow. Een feest waar je bij wil zijn! De goochelshow van Hakim vindt tijdens het evenement drie keer per dag plaats en duurt 30 minuten: 12.15 uur, 13.45 uur en 15.15 uur. Tijdens het kinderfeesttheater staat het verhaal van Fred en de (bijna mislukte) verjaardag van Pépé Smit centraal. Kunnen de kinderen er voor boswachter Anton toch nog een heel mooi verjaardagsfeest van maken? Ook deze voorstellingen vinden drie keer per dag plaats en duren 30 minuten: 11.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur. Daarnaast vertonen verschillende amateurschilders en plein air hun schilderkunsten. Kijk mee over hun schouders en zie wat er ontstaat.

75-jarig jubileum
In de meivakantie is er naast het evenement Tussen Kunst & Kidz meer te vieren in het Zuiderzeemuseum. Het museum bestaat 75 jaar en dus is het elke dag Feest: de straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten! Het museum zet de schijnwerpers op drie grote, traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks rond de voormalige Zuiderzee worden gevierd: Koningsdag op Marken, het bloemencorso in Vollenhove en de kermis in Lutjebroek.

Feest vieren
De Marker haven in het buitenmuseum is het middelpunt van de viering van Koningsdag. Net zoals op Marken hangen overal rood-wit-blauw-oranje vlaggetjes en staan er oranjepoorten. Doe mee met de Koningsspelen en ontdek van alles over de prachtige oranjedracht. In het vissersdorp vind je een huizenhoge praalwagen van het Vollenhoofse Bloemencorso. Leer hier alles over de bouw van deze uitzonderlijke wagens en laat je fantasie de vrije loop tijdens het bouwen van een miniatuurversie. Ontdek op het pleintje bij de kerk tenslotte hoe er kermis wordt gevierd in het West-Friese Lutjebroek! Gooi jij alle blikken om of neem je liever plaats op een authentiek kermispaard?

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2023.