Zaterdag 23 oktober: strandstruinen met Doggerland-experts

Doggerland

Na het succes van de eerste Strandstruindag in augustus, is er op zaterdag 23 oktober een tweede Strandstruindag voor jong en oud, op het strand van De Zandmotor (Kijkduin/Den Haag). Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert deze dag in het kader van de tentoonstelling ‘Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee’. Want daar waar nu de Noordzee is, leefden ooit mammoeten, wolharige neushoorns en Neanderthalers. Sporen van dit prehistorische landschap en zijn bewoners zijn op het strand terug te vinden. Op 23 oktober lopen Doggerland-experts in herkenbare gele hesjes tussen 10 en 15 uur over De Zandmotor. Ze leggen uit hoe en waar je moet zoeken, beantwoorden vragen en vertellen over bijzondere strandvondsten.

Deelname is gratis, vooraf inschrijven kan via www.rmo.nl/stran

Verzamelaars, liefhebbers en onderzoekers struinen door weer en wind de Noordzeestranden af op zoek naar de sporen van Doggerland - de grootste archeologische vindplaats van Europa. Langs de branding zijn namelijk prehistorische werktuigen van vuursteen, gewei en bot en fossielen te vinden zoals versteende hyenakeutels en mammoetkiezen, met name op de stranden die zijn opgespoten met zand van de Noordzeebodem. Op zondag 23 oktober kan iedereen langs de branding en in het zand meespeuren met Doggerland-experts, doorgewinterde strandstruiners en medewerkers van het Rijksmuseum van Oudheden. Bij Kitesurfschool BLOW, op het meest zuidelijke stukje strand van Den Haag, is een Doggerland-infoblad met zoektips en wetenswaardigheden af te halen. Wie daarna nog geen genoeg heeft van Doggerland kan tot en met 31 oktober naar de familietentoonstelling ‘Doggerland’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Dagje strandstruinen met Doggerland-experts

Datum: zaterdag 23 oktober 2021

Tijd: 10.00-15.00 uur

Plaats: Strand De Zandmotor (Kijkduin/Den Haag)  Doggerland-infoblad af te halen bij Kitesurfschool BLOW  Doggerland-experts op meerdere plekken langs het strand

Route en parkeren: www.zuidhollandslandschap.nl

Mocht het KNMI voor 23 oktober Code geel of hoger afgeven voor de provincie Zuid-Holland, dan zal het evenement helaas niet door kunnen gaan. Kijk voor vertrek daarom vooral op de website van het KNMI, bij ‘waarschuwingen Zuid-Holland’.

De Doggerland-tentoonstelling maakt deel uit van een breed onderzoeks- en publieksproject, dat gesteund wordt door het Dhr. en Mevr. Postma-Bosch Fonds en het Meerjarenprogramma ‘Musea en erfgoedinstellingen’ van het Mondriaan Fonds. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij. EINDE PERSBERICHT