Zomertentoonstelling Museon-Omniversum: vier surfboards met uitzonderlijk verhaal

Surfboard.

Vier impactvolle surf-expedities op vier verschillende surfboards gemaakt van plastic afval. In Museon-Omniversum zijn deze unieke surfboards van de Plastic Soup Surfer vanaf 23 juli exclusief te zien en aan te raken!

Naast de surfboards zie je fragmenten uit de diverse documentaires over de risicovolle expedities op de surfboards. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga maakt deze boards zelf en voert er campagne op. Van bewustwording voor het plastic afvalprobleem, naar lobby bij de politiek tot actie bij bedrijven.

 Plastic Soup Surfer
Bioloog en kunstenaar Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, onderneemt sinds 2014 opvallende expedities om aandacht te vragen voor het wereldwijde plastic probleem. Op verschillende zelfgemaakte surfplanken gemaakt van plastic afval surfte hij bijvoorbeeld de Noordzee over naar Engeland (180km) en peddelde de gehele rivier de Rijn af (+1000km). Zijn vier meest inspirerende surfboards worden nu tentoongesteld. Tinga: "De boards vertellen mij dat je best onbescheiden mag zijn als het om je idealen gaat, dat je mag strijden voor dingen die groter zijn dan jezelf. Dat ook de kleine verandering het waard is om voor te vechten."

Cynisme
De surf-expedities op de vier tentoongestelde surfboards van plastic afval zijn de rode draad van het verhaal dat laat zien dat je als eenling wel verschil kunt maken. Met de boards, de begeleidende teksten, de video - en wat zelfspot - worden de avonturen op de surfboards voelbaar. Tinga: "Of het nu gaat om het plastic probleem of om klimaatverandering: mensen zijn vaak cynisch en afwachtend. Ze geloven niet dat ze er zelf wat aan kunnen veranderen."

Statiegeld
De campagnes van de Plastic Soup Surfer speelden een beslissende rol bij de invoering van statiegeld. Een beladen dossier dat decennia vast zat. Met zijn record oversteek naar Engeland en creatieve juridische middelen zorgde de Plastic Soup Surfer en zijn team voor de politieke doorbraak. Dat verhaal zie je terug in de begeleidende video en in de beschrijving van de tentoongestelde surfboards. Tinga: "Ja, onze wereld is in gevaar. Door onszelf; dat maakt het complex en wrang. Maar jij kan er wél wat aan doen. Deze surfboards laten zien dat je wel degelijk verschil kunnen maken."

Gevestigde orde
Het plastic probleem is volgens Tinga slechts een handvat tot een grotere verandering. Tinga "Plastic is zichtbaar en daarmee een goed middel om de nodige duurzame transitie in te zetten. Maar de complexiteit achter het plastic probleem, de verwevenheid met de gevestigde orde, vertaalt zich ook naar abstractere milieu problematiek en andere duurzaamheidsuitdagingen."

Positieve verandering
Merijn Tinga is 8 juli terug gekomen van zijn Mission Reuse Expeditie. Hij surfde van Brussel naar Amsterdam op een elektrisch surfboard gemaakt van wegwerpbekers en vroeg daarmee aandacht voor het uitbannen van wegwerpbekers. Brussel-Amsterdam is een afstand van 5 miljoen wegwerpbekers op een rijtje. Precies het aantal dat we in Nederland per ochtend bij het afval gooien.

Museon-Omniversum vindt dit een mooi voorbeeld van een initiatief waarmee je verandering creëert. Het past helemaal bij One Planet, de programmering van Museon-Omniversum waar je kennis maakt met creatieve initiatievenen slimme oplossingen voor de toekomst. Zo zorgen we er samen voor dat de wereld eerlijker wordt en leefbaar blijft. Verbod op wegwerpbekers Museon-Omniversum steunt de Plastic Soup Surfer en stapt direct af van wegwerpbekers met deze tentoonstelling als aanleiding. In plaats daarvan gaat het museum een samenwerking aan met BillieCup, de recyclebare statiegeldbeker.