Zuiderzeelicht brengt waargebeurd ijskoud verhaal tot leven

Zuiderzeelicht.

Van 18 december 2022 tot en met 8 januari 2023 in het Zuiderzeemuseum

Na het grote succes van voorgaande jaren vindt deze kerstperiode de vierde editie van Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen plaats: Toen de zee van ijs was. Deze keer komt het waargebeurde verhaal over drie Durgerdammer vissers tot leven via licht, beeld en geluid. Wandel in de avonduren door de sfeervol verlichte straatjes van het buitenmuseum en laat je meeslepen door het ontroerende verhaal over hoop, liefde en verlies. Kijk wat zich achter de ramen van de huisjes afspeelt en volg de bewoners van Durgerdam op hun zoektocht naar de verdwenen ijsvissers.

 In de winter van 1849 gaan Klaas Bording en zijn twee zonen de bevroren Zuiderzee op om vis te vangen. Tijdens het botkloppen, slaat het onheil toe. Het ijs breekt en de mannen raken los van het vaste land. Veertien dagen lang drijven ze onder barre omstandigheden op een ijsschots rond in het steenkoude water van de Zuiderzee. Ze dobberen langs Marken en Enkhuizen, maar niemand die ze hoort of ziet. Bezoek Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum en ontdek hoe dit ijskoude verhaal afloopt. Onderweg even opwarmen? Bezoek dan een van de horecagelegenheden voor een warme apfelstrudel met koffie of thee, een overheerlijke kop soep of een stevige winterse stamppot.

Online tickets
Zuiderzeelicht is te bezoeken van zondag 18 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari. De wandeling duurt circa een uur. Op dinsdag 20 december is er een exclusieve seniorenavond voor bezoekers van 65 jaar en ouder. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.00 en 20.30 uur. Reserveer dus snel een online ticket via de website, ook met een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart. Sfeerimpressie Zuiderzeelicht, foto Floris Heuer

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.